Нашата класация с Топ 10 книги за личностно развитие


В духа на светлите празници, решихме да споделим с вас нашите топ 10 предложения за книги за личностно развитие. Великден е прекрасно време да обърнем поглед към себе си и да преосмислим живота си, но не както след Нова година, когато си казваме спирам да пуша, започвам да спортувам, а точно обратното, опитваме се да направим промени в душевната си нагласа и възприятия (не че пак не прекалихме с козунаците, но това е друга тема). 

А ето я и нашата класация.


1)   Мисли и забогатявай – Наполеон Хил 

Когато „Мисли и забогатявай“ се появява за пръв път през 1937 г., тя незабавно си спечелва славата на една от най-великите и вдъхновяващи книги на своето време. Tворбата на Наполеон Хил става задължително четиво за всички, които се стремят към успех в живота и кариерата си, до момента тя е продадена в над петнадесет милиона екземпляра, превръща се в пътеводител за милиони хора, решили да се отърват от бедността в епоха на депресия и да постигнат просперитет за себе си, за семействата си, а в много случаи –и за своите работодатели.
Богатството е на една ръка разстояние, никога не е късно да станете такива, каквито винаги сте мечтали, парите, славата, признанието и щастието са достъпни за всички, които са готови и решени да се сдобият с тях.


2)   Силата на положителното мислене - Норман Винсънт Пийл

„Силата на положителното мислене“ е практическо ръководство за използване на духовни техники за преодоляване състояния на поражение, депресия и апатия и постигане на успехи, радост и увереност в себе си. В тази прочута книга, разпространена в повече от 20 милиона екземпляра и преведена на десетки езици, Норман Винсънт Пийл, бащата на положителното мислене, споделя своята знаменита формула на вярата и оптимизма, която милиони хора по света са превърнали в своя ефективна философия на живота.
„Силата на положителното мислене“ е истинско доказателство, че вярата може да прави чудеса. Чрез действителни истории на мъже и жени, обърнали се към него за съвет, доктор Пийл убеждава как определено състояние на духа може да промени живота ви и да доведе до успех всяко начинание.
3)   Мислещият човек – Дмеймс Алън 


Животът ни изцяло зависи от нашите мисли. Това е основната идея в тази книга, използвана десетилетия по-късно и в "Тайната" на Ронда Бърн. Истината винаги може да бъде казана с прости думи. Според Джеймс Алън нашата сила е в умовете ни. Веднъж открита, за нея няма граници - тя оформя характера, направлява действията, предоставя възможностите. И променя живота ни към добро.



4)   Как да печелим приятели и да влияем на другите – Дейл Карнеги 

Как да спечелим приятели и да повлияем на хората е книга за самопомощ, написана от Дейл Карнеги, публикувана през 1936 г. Над 15 милиона копия са били продадени в целия свят, което го прави една от най-продаваните книги на всички времена. 

Съветите на Дейл Карнеги са помогнали на милиони хора да се изкачат по стълбицата на успеха.
Светът принадлежи на тези, които владеят тайните на общуването:
- шестте начина да накарате хората да ви харесат
- дванадесетте начина да спечелите другите на своя страна
- деветте начина да промените някого, без да предизвикате негодувание и oще…
На върха има място за всеки от нас, когато знаем...
Как да печелим приятели и да влияем на другите!

5)   Седемте навика на високоефективните хора – Стивън Кови 

Стивън Кови ни показва как принципите на "Седемте навика на високоефективните хора" могат да бъдат използвани за изграждането на здраво и любящо семейство, способно да устои поколения наред. Както казва самият автор, "когато възпитаваме децата си, възпитаваме и внуците си" Кови ни напомня, че силното семейство не се получава от само себе си, а има нужда от общата енергия, таланти, желания, визия и всеотдайност на всички свои членове. Споделяйки съкровени, понякога горчиви, понякога весели истории от собствения си живот и от живота на други семейства, Кови дава множество практични съвети за преодоляването на често срещани семейни проблеми като отделянето на качествено време един за друг, разрешаването на семейните спорове, изцеляването на наранените взаимоотношения, промяната на негативната атмосфера у дома. Показва ни как семействата могат да вграждат принципите в ежедневието си с различни дейности, срещи и игри, които включват всички членове и помагат за създаването на дух на разбиране подкрепа и въодушевление.


6)   За силата на мисълта – Петър Дънов 


Теориите за силата на мисълта и „Законът за привличането”, които предизвикаха такъв бум на Запад, са известни в България отпреди повече от век. Учителя Петър Дънов винаги е казвал, че с мисълта си ние привличаме добра или лоша съдба. Това, което желаем, ще дойде; онова, от което се страхуваме, също ще дойде. И в двата случая интензивната ни мисъл действа като магнит и притегля подобни на нея сили. Защото такъв е основният закон: мислите, които изпращаме навън, се връщат след време към нас като бумеранг. Ето защо е необходимо да трансформираме лошите си мисли в добри, а това става, като „държим в ума си мисълта за Бога”. Според Учителя всеки от нас е ученик във Великото Училище на живота и основната ни задача е да извисим съзнанието си и усвоим „правата мисъл”. „Прилагайте мисълта си да постигнете своите желания”, казва Дънов, напомняйки ни, че сами творим собствената си реалност..



7)   Чудото сутрин – Хал Елрод 

“Чудото сутрин”: не толкова очевидна тайна, гарантирана за трансформиране на живота ни… (преди 8 часа сутринта) е широко възприемана като „една от най-променящите живота книги, написани някога“ . И това може да е най-простият, най-ефективен начин да създадем живота, който винаги сме искали, и по-бързо, отколкото си мислим за възможно. 




8)   Емоционалната интелигентност – Даниъл Голман

От излизането си през 1995 г. "Емоционалната интелигентност" е световен бестселър, преведена е на 30 езика с над 5 милиона продадени копия. Неотменна съдбa ли е коефициентът на интелигентност? Май не чак толкова, колкото си мислим. Вълнуващата и убедителна книга на Даниъл Голман твърди, че нашият възглед за интелекта е твърде тесен и пренебрегва жизнено важен набор от способности, които са от изключителна важност за това как се справяме в живота.

Черпейки от фундаментални изследвания на мозъка и поведението, Голман показва кои фактори действат, когато хора с висок коефициент на интелигентност пропадат, а такива със скромни постижения на тестовете се справят изненадващо добре. Тези фактори, сред които са самоосъзнатостта, самодисциплината и емпатията, представляват цяло ново измерение на ума, което авторът нарича „емоционална интелигентност“. Макар и детството да е критичният период за нейното формиране, тя в никакъв случай не е определена с раждането. Емоционалната интелигентност може да бъде подхранвана и укрепвана през целия живот – с непосредствени ползи за нашето здраве, за връзките и работата ни.

9)   Духовни решения. Отговори на трудните въпроси на живота - Дийпак Чопра 
Животът е пълен с предизвикателства, големи и малки. Духовността е тази, която предлага решения.
В кариерата си на лекар, учител и автор на книги Дийпак Чопра е получавал хиляди въпроси от хора, изправени пред най-различни предизвикателства. Те питат как да водят по-удовлетворителен начин на живот и как да преодолеят личните си проблеми. „Тайната е в това да разберем, че нивото на проблема никога не е нивото на решението”, пише той. Като се издигнем до нивото на решението в собственото си съзнание, ние сме в състояние да превърнем препятствията във възможности. За Чопра духовността е свързана основно със съзнанието, а не с религиозни догми или тълкувания на общоприетата идея за Бог. „Няма по-голяма сила за успех и личностно израстване от собственото ни осъзнаване на нещата.” С практично проникновение „Духовни решения” предлага инструментите и стратегиите, които ще ни подготвят да посрещнем предизвикателствата на живота и да постигнем истинско удовлетворение и смисъл.

 

10)Аз обичам себе си (Избрано от Луиз Хей) - Дейвид Р.Хамилтън 
Ученият Дейвид Хамилтън осъзнава, че собствената му липса на любов към себе си го саботира в стотици дребни начинания и в постигането на повечето главни цели в живота му. Той започва да проучва последните изследвания в областта на мозъчната химия, неврологията и психотерапевтичните и персонални техники за развитие. Така установява, че желанието да търсим връзка с другите често ни кара погрешно да се опитваме да бъдем "някой друг", за да спечелим любов и одобрение от другите. Това довежда до загубата на любов към себе си. Воден от стремежа си да живее пълноценно Дейвид разработва упражнения които изпробва лично. В този практически наръчник описва 27 успешни тренировки по обич към себе си, които ще ви помогнат да:
- увеличите своето собствено ниво на самооценка
- се свържете по-силно с истинското си Аз
- постигнете по-силно чувство за щастие и благополучие
- създадете по-силни и по-реални връзки с другите


 Надяваме се тези книги да ви помогнат да оцените вече постигнатите успехи или да намерите вдъновение да предприемете смели крачки към позитивна промяна в живота си. 


Желаем ви успех, да не забравяте да сте добри и позитивни и ще се радваме да споделите с нас други интересни заглавия на тема личностно развитие. 






Comments

Popular Posts