Kак цветовете влияят на психиката ни и какво разкриват за личността ни

Замисляли ли сте се как всеки си има един или няколко любими цветове? Подсъзнателно има много причини да ни допадат различните цветове. Психологията на цветовете е много интересна област, която най-често се прилага в маркетинга, но ето как се отразяват някои от основните цветове на нашето настроение и психика в ежедневието, а именно чрез дрехите, които носим.

Ето какво твърдят психолозите и модните стилисти по темата.

Бяло
Бялото е символ на свобода, чистота, невинност и простота. Ето защо много хора решават да си купят нещо бяло, когато започват нещо ново в живота си или навлизат в нов етап.
Белият цвят привлича надеждни хора, които обичат свободата и които гледат на живота оптимистично. Тези хора са много спретнати и организирани във всичко, което правят, като нови начинания и се стремят към съвършенство. Като цяло, бялото може да се носи от много различни типове личности. Това е неутрален цвят, който рядко отблъсква другите.




Черно
Цветът, който подхожда на всички! Когато става въпрос за облекло, черното е известно, че създава визуален ефект за отслабване. Като цяло, черно-цветните елементи могат да създадат едновременно впечатление за тъга и елегантност. За да сте сигурни, че вашето черно облекло ще ви накара да се чувствате бляскави, а не тъгуващи, препоръчваме ви да компенсирате с един ярък детайл или орнамент!
Всъщност, според изследванията в областта на психологията, черният цвят се възприема от другите като показател за престиж, сила, сериозност и интелигентност. 
Хората, които предпочитат да носят черно облекло, са амбициозни, целенасочени, но също чувствителни. Като правило те са емоционални и лесно възбудими, въпреки че често се опитват да го скрият. Черният цвят им помага да превключват вниманието на околните от външния им вид към личността, тъй като вътрешните качества на човека са най-важни за тях.



Червено
Този цвят не е толкова лесен за носене, колкото изглежда. Носенето на червено изисква смелост и преценка. Трябва да изберете нюанс, който ще се отрази добре на цвета на кожата ви. Червено облекло може да увеличи самочувствието ви и да ви накара да се откроите в тълпата. Дали ще се радвате на новооткритата популярност, е друг въпрос. В повечето части на света червеният цвят притежава аурата на опасната страст и сексуалността. Разбира се, освен ако не сте в Индия, където е традиционният цвят на булчинските рокли!
Комбинация от червено и черно отдавна се превърна в класика на модата. Можете също така да носите червено с бяло или бежово за по-балансиран и мек ефект.



Зелено
Друг цвят, който може да бъде успокояващ и едновременно ободряващ. Зеленият цвят има много нюанси, което го прави подходящ за всички типове кожа. Ако искате да подчертаете вашите зелени дрехи, използвайте неутрални цветни аксесоари. Когато използвате приглушен оттенък, можете да се заиграете чрез комбиниране на зелени дрехи с бижута или ярка шапка. Какъвто и да е вашият избор, опитайте се да не прекалявате!

Учените от университета в Амстердам твърдят, че цветът на зелено поддържа добро настроение във вас и заобикалящата ви среда. „Приятната чувство, породено от зеления цвят идва от връзката му с природата, което предизвиква усещане за спокойствие и удовлетвореност“, казва Leatrice Eiseman, изпълнителен директор на Института за цветовете Pantone и автор на книгата „More Alive With Color“.
Тези, които предпочитат зелено, водят активен, обществен живот, те винаги са финансово стабилни. Също са грижовни, любезни и имат добро сърце.


Синьо
Като антипод на червено, синьото влияе на нашата физиология чрез намаляване на кръвното налягане. Независимо дали планирате да се отпуснете след тежък работен ден или да се подготвите за една важна първа среща, носенето на синьо е сигурна опция. Този цвят със сигурност ще ви помогне да се отпуснете и да създадете положително първо впечатление!
Ако нюансът се окаже твърде тъмен, би било разумно да смекчите визията, като комбинирате сините си елементи с неутрални или светли дрехи.
Журналистът и психолог, Лиза Джонсън Мандъл казва: „Синьото е най-добрият цвят, който можете да сложите на интервю за работа, защото излъчва увереност и надеждност. Затова много работни униформи или бизнес костюми са в син цвят. "
Учените от Университета на Британска Колумбия провели проучване за влиянието на цвета и открили, че по-тъмните нюанси на синьото имат успокояващ ефект. Хората са склонни да свързват синия цвят с интелигентност, доверие, ефективност и спокойствие.
Сините нюанси на дрехите често се избират от добри, симпатични, учтиви и дори срамежливи хора. Както казват психолозите, човекът в синьо ще стане чудесен родител или примерен работник. Спокойствие и уравновесеност са две от най-често срещаните качества на тези хора.




Лилаво
Този цвят е перфектен ако искате да създадето впечатление на опитен и уверен в себе си човек. "Виолетовите дрехи могат да направят едно младо лице по-зряло", отбелязва стилистката Джини Май. Нещо повече, виолетовото може да оживи дори и най-скучния вид. Цветовата схема на виолетова основа се допълва идеално от пастелни тонове.
В миналото лилавото често е било цвета на кралското семейство и висшето общество. Лилавият цвят е символизирал изтънченост, богатство и лукс. Известно е, че Клеопатра е била луда по лилавото. По онова време само богатите са можели да си позволят да носят такива нюанси.
Днес лилавият цвят, когато се носи в дрехите, показва творчество, прозрение и любов към изкуството.
Според експерти, хората, които носят лилаво, са емоционални и чувствителни. Те са мечтатели, страстни и обичат мистицизма. Известно е, че тези хора са непредсказуеми и справянето с тях може да бъде едновременно лесно и трудно.


Жълто
Жълтото е цветът на щастието, слънцето и смеха. Проучванията показват, че жълтият цвят увеличава производството на серотонин в мозъка, ускорява метаболизма и повдига настроението на всички около него. Още повече, жълтото увеличава концентрацията и вниманието, така че често се използва на билбордове, рекламни сайтове, пътни знаци и улични линии. Експертите казват, че нюансите на жълтото в дрехите често се използват от активни и креативни хора. Те са светли мечтатели и авантюристи, готови да изследват и да завладеят света. Както и при червения цвят, трябва да внимавате да изберете нюанс, който няма да противоречи на кожата ви. Ако не сте сигурни какво да изберете, опитайте първо с аксесоари или поли - елементи, които няма да повлияят на цветовата схема на горната част на тялото.


Оранжево
Цвят, който съчетава слънчевото качество на жълтото и дълбочината на червеното. Смята се, че оранжевото е идеално за стимулиране на активността и събуждане на творчеството. Не трябва да компенсирате такъв самодостатъчен цвят с нещо силно забележимо. Опитайте да го използвате в комбинация със студени или неутрални цветове.
Оранжевото винаги придава забавно парти настроение, в допълнение към това, че е топъл и опортюнистичен цвят. Също така е весел, креативен и привлекателен.
Онези, които обичат да носят оранжево, са оптимистични, енергични и весели и са нетърпеливи за промяна. Въпреки че те могат да бъдат фриволни хора, все пак могат да бъдат амбициозни и разумни.

Розово
Ярко розовият е цветът на закачливото момиче, но може да се види и в детските гардероби или на куклите Барби. Въпреки това, за тези в по-зряла възраст, по-меки, по-нежни нюанси на розово са за предпочитане, тъй като те представляват крайната женственост.
Бледото розово се смята за спокойно, топло и женствено и е едно от най-мощните успокоителни. Дори в някои затвори стените са боядисани в розови нюанси, за да се намали нивото на агресия.
Според психолозите хората, които обичат розовото, са романтични, оптимистични и самодоволни (в добър смисъл). По правило те са хора, които ценят добротата и комфорта над всичко останало.


Сиво
Както казват стилистите, сивото е цвета на баланса, не е нито тъмен, нито светъл цвят. Ако човек има много сиви дрехи, обикновено означава, че иска да остане невидим.
Сивото и нюансите му са символ на спокойствие и зрялост. Много мъже на средна възраст носят сиви костюми, докато по-възрастните жени носят сиви рокли.
Тъй като това е неутрален цвят, е изключително трудно да се характеризират хората, който го предпочитат. Те биха могли да бъдат свити и готови мълчаливо да се подчиняват на правилата или пък са разумни, слабо емоционални и решителни личности. Но в повечето случаи човек, който предпочита сивото, е човек, който не обича да привлича вниманието и се опитва да поддържа неутралитет.



Кафяво
Кафяв е цветът на земята, цветът на нещо надеждно, силно и стабилно. Така се възприемат от другите и хората, които често носят кафяво и неговите нюанси.
Хората, които обичат да носят кафяво, са малко консервативни, уважават старейшините и винаги търсят мир, стабилност и сила във всичко. Едно момиче в кафява рокля или мъж в кафяво сако създава впечатление на надежден, интелигентен и рационален човек.



А някои обичат всички цветове! 


Слънчев и усмихнат уикенд,

Екипът на The Workaholic




































Comments