13 урока, на които ни научи Game of Thrones


Решихме да напишем тази статия, тъй като в последните няколко седмици целия свят говори по един или друг начин за GOT (Game of Thrones). Може би почти не е останал човек, който да не е чул някое име, нещо за железния трон или Уестерос, макар и да не гледа филма.
Истинатата е, че като всяко нещо в живота, сериала е пълен с ценни житейски уроци и всеки умен човек знае, че политическата драма може да предложи много повече от дракони и ледени зомбита, стига да е достатъчно отворен, за да види уроците.
Ето и някои от нашите любими:
1.     Огън не може да убие дракон
В тази интерпретация вие сте дракона и трябва да запомните, че каквито и трудности да ви поднесе живота и днешния ден, вие не трябва да се отказвате и трябва да продължавате да се борите. Дори и огън да изпепели всичко, вие трябва да се възродите като феникс от пепелта, по-силни и по-целеустремени, защото в днешния модерен и конкурентен свят, каквото и да си говорим, оцеляват наистина най-силните.
2.     Умът се нуждае от книги
В днешно време книгата може да бъде на хартия, виртуална или дори Googleе еквивалент на книгите, но запомнете, че с каквото и да се занимавате и където и да искате да стигнете, трябва много четене. Теорията идва много преди практиката. Неслучайно някои от топ адвокатите в света използват клишираната фраза, първо научи законите, за да знаеш как най-добре да ги нарушаваш. Идеята е, че в каквато и сфера да работите, ако знаете как стават нещата на теория, лесно ще ги приложите на практика. Неслучайно сериалът ни показа герои като Тирион и Сам, които не са войни, но с блестящия си ум стигнаха много далеч.
3.     Не днес (Not Today!) 
Любимата фраза на Аря “Не днес”, е перфектна за всеки момент, в който ви е трудно и трябва да си я припомняте. “Не днес” са две много силни думи. Това значи, че колкото и да ви е трудно днес или в този момент, няма днес да е денят в който ще се предадете, няма днес да е денят, в който ще подвиете коляно, няма днес да е момента, в който ще кажете не мога повече.... докато сте живи, имате силата да промените всичко, никога не се отказвайте, защото никога не знаете колко близо сте стигнали до целта и тя може да е на следващата крачка.

4.     Ти не знаеш нищо (You know nothing, Jon Snow)
Думите, които често чуваше Джон Сноу, всъщност не са обида.Сценаристите искат да ни кажат, че света е огромен и необятен, пълен с различни гледни точки, култури и хора. Ние трябва да отворим съзнанието си за нови контакти, да срещнем нови хора и партньори, за нови уроци и трябва да се стремим да разберем и чуждата гледна точка.
5.     Счупи колелото
Може би най-силния урок в целия сериал е именно, че тези които вярват че нещата стават само по един и същ начин и че света ще се движи по едни правила без промяна са тези, които първи отпадат от играта. Ако искаш нещо да се промени, ти имаш силата да го направиш.Бори се със зъби и нокти и утре светът ще е едно по-добро място, или поне твоя собствен!
6.     Зимата идва
Не трябва да прекарваме цялото си време, тревожейки се и мислейки за бъдещето, защото то е много далечно понятие, трябва да живеем в настоящето и да се опитаме да се справим най-добре в него с надеждата за едно по-добро бъдеще. Все пак е хубаво до колкото можем да се подготвим за бъдещето финансово и емоционално, за да не ни изненада прекалено много.
7.     Ланистър винаги плащат дълговете си
Също много силни думи. Трябва да ни научат, че в живота няма безплатен обяд, а сиренето е безплатно само в капана за мишки. Винаги връщайте направена услуга, добрина, заем и т.н Хората уважават най-много хора, които стоят зад думите си. Ако сте човек на честта и думата си и успеете да си изградите такава репутация, ще видите че всички врати пред вас ще бъдат отворени.
8.     Всеки полет започва с падане
Както Денерис и дракона и се учеха да летят едновременно, запомнете че всичко за което си струва да се борим в живота не идва леко. Независимо колко пъти ще паднем по пътя към успеха, единственно има значение колко пъти ще се изправим. Всяко нещо се учи и идва с времето си. Знаете поговорката, ако направиш опит за летене, може и да паднеш, но поне за миг ще си полетял. Няма нищо по-тъжно от живот изживян, здрво стъпил на земята, без дори опит да сбъднете мечтите си.
9.     Обградете се с правилните хора
Денерис е кралицата на това, тя винаги се ображдаше със силните на деня, съюзници и съветници. Запомнете, че с каквито хора се събереш такъв ставаш. Ако искате да живеете живота, за който си мечтаете обградете се с по-умни, по-амбициозни и по-успели хора от вас и няма начин да не успеете и вие самите. Учете се от тях, обсъждайте идеи и попивайте всяка дума.
10.  Всеки момент се брои
След всички умрели герои, за които мислехме, че ще бъдат главни и сценаристите, ни изненадваха научихме едно нещо, че всеки момент е важен и е от значение. Живота е толкова кратък, че всеки един миг е от значение. Живейте така живота си, че да може всеки един ден когато се погледнете в огледалото да си кажете, че сте точно на правилното място, правите точно това, което искате и сте щастливи. Ако има нещо, което ви натъжава променете го веднага, не търпете и един ден. Защото както на героите от сериала, така и на вас нищо не ви е обещано и колкото и плашещо да звучи утре може никога да не дойде, затова винаги живейте така живота си, сякаш отговаряте на въпроса, ако днес беше последния ми ден на тази земя, така ли бих го изживял?!
11.  Винаги знайте какво искат хората
Също много ценен урок. Образа в първите сезони на Тайуин Ланистър ни го показа много пъти. Когато разберете какво иска един човек, можете много лесно да го манипулирате. Когато знаете кой за какво се бори, можете лесно да си създадете съюзници и врагове. Опитайте се в личния си живот и в професионалния да разберете желанията на всеки човек около вас и ще видите колко по-лесен ще стане живота ви след това, ако знаете как да играете картите си разбира се.
12.  Лидерството е по-трудно от това да бъдеш герой
През целия сериал ни бяха показвани както герои, така и стратези. Големият контраст в това отношение винаги е бил между домовете Старк и Ланистър. Още в края на първия сезон разбрахме, че само с героизъм и чест в Уестерос не се оцелява. Джофри, Рамзи и Серсеи пък ни показаха друг модел на управление – държейки народа чрез страх, което доведе и до техния край. Играта на тронове до последно играеше най-добре Денерис, която бе научила урока си от малка, попадайки при Дотраките и виждайки колко суров може да бъде света. Чрез състраданието си и личното отношение към хората, тя си спечели както съюзници, така и много последователи, което я направи истински лидер. Разбира се, сценаристите в последния сезон ни показаха колко трудно е да запазиш същността си при провокация и как лидерските качества трудно се печелят и лесно се губят. Истината е, че за да оцелееш и да успееш, трябва да имаш по малко от всичко, да си честен, мил, властен, отстъпчив, малко безскрупулен и т.н
13.  Самотният вълк умира, глутницата оцелява 
Думите на Нед Старк към децата му напомнят на житейския урок, на който хан Кубрат учи синовете си, когато наредил да донесат сноп пръчки и никой от синовете му не успял да пречупи снопа пръчки, но лесно ги чупели една по една. Така ханът им завещал винаги да са заедно и никога да не се делят, за да са силни и непобедими, защото иначе поединично ще са слаби и всеки враг може да ги сломи. Независимо дали вашата “глутница” се състои от вашето семейство или приятели, човек е най-силен, когато е заобиколен от хора, които да го подкрепят. Старките се подкрепяха през целия сериал, независимо дали бяха една кръв или доведени деца на Нед. Видяхме как на финала останаха единствения род, който оцеля и взе заедно властта – Бран стана крал на Уестерос, а Санса кралица на Севера. За разлика от Ланистърите, които след смъртта на баща им Тайуин, който успяваше да ги държи сплотени с вродено чувство за дълг към рода, не успяха да се обединят до последно и това доведе до техния край.


Comments