Как да поискаме повишение в работата?

Независимо къде живеете и работите, в България или чужбина, разговорите за пари са винаги много деликатна и притеснителна тема, особено когато трябва да ги поискаме от шефа за себе си. В тази статия ще научите как да преодолеете страха и да поискате правилно заслуженото повишение на заплатата без да си навлечете негативното мнение на ръководителя и колегите. 

Ясно е, че в крайна сметка всички работим за парите си, но често получаваме много по-малко от това, което наистина заслужаваме. Не е необходимо да напускате работа само защото уговорената ви по договор заплата е по-ниска от мечтаната, излизайки на трудовия пазар и започвайки да търсите нова по-високоплатена работа, навличайки си стрес и несигурност. Следващите няколко стъпки ще ви покажат как да подходите, така че да постигнете така желаното повишение.

Изградете си стратегията

Първата стъпка в процеса е да помислите какво точно искате. Дали повече пари, повече влияние, по-голяма отговорност, по-голям екип? Помислете също така има ли вече съществуваща във фирмата позиция, която желаете или спрямо желанията ви трябва да се създаде такава.  Каква ще бъде вашата крайна цел и това повишение ли е пътят към нея? Когато изясните себе си с това какво конкретно искате и как то се вписва в голята картинка, можете да продължите с изпълнението на задачата.


Съберете информация

Съберете възможно най-много информация преди да направите голямата крачка. Често решения за повишение, особено на по-високите позиции не зависят само от прекия ви ръководител, а може би от борда на директорите. Проучете от кого би зависило вашето повишение и как то би рефлектирало върху останалите служители на фирмата. Не бихте искали да си навлечете враг, който не е по силите ви да преборите. Опитайте се също така да проверите нагласите на колегите ви, преценете колко силна е репутацията ви във фирмата и дали една смяна в позицията би навредила на отношенията ви с важни за вас колеги. В случая не става въпрос само за вашия професионализъм, но и за качествата ви на лидер – ще бъдат ли готови колегите ви да ви последват и работата ще продължи ли гладко и безпрепятствено. Помислете добре чии интереси ще засегнете и как бихте овладели ситуацията. 

Създайте своята позиция

След като сте се изяснили точно какво търсите, създайте убедителна причина защо заслужавате да се придвижите нагоре. Не забравяйте, че както се налага да убеждавате клиентите, с които работите да закупят вашия продукт или услуга, по абсолютно същия начин ще трябва да рекламирате и себе си. Подгответе добре аргументите си като не забравяте да включите всички ваши постижения и черти, с които изпъквате пред останалите колеги, което би направило вас подходящият кандидат. Ако работата ви го позволява, извадете финансови статистики, с които да остойностите постиженията си. Опитайте се да покажете, че вече работите на нивото, което новата ви позиция изисква и извършвате достатъчно добре дейностите, които ще се очакват и на новата по-висока позиция. Това ще покаже, че сте готови за един плавен преход, който няма да навреди на работата на фирмата. В този ред на мисли, не забравяйте да посочите наследника си, подгответе колега, който да поеме вашата настояща работа. 

Уцелете правилния момент 

Изключително важно е да изберете правилния момент за разговора за повишение. Един единствен разговор най-вероятно няма да е достатъчен, може да се наложи във времето да проведете няколко такива, за да убедите ръководителя си и да му дадете време да помисли. Обикновено най-добрият момент да поднесете молбата си е след като сте приключили успешно проект или сте сключили нова сделка. Най-лошият би бил, когато фирмата е изгубила ключов клиент или прави съкращения, има сътресения, нов ръководител, който не ви познава все още добре. 

Как да проведете разговора

Изберете подходящ момент, когато останете насаме с ръководителя си, без да слушат останалите колеги. Обърнете внимание на настроението му – не е особено добър ход да поставяте исканията си, когато ръководителят ви е в лошо настроение. Говорете с факти и смиреност, но в същото време и самочувствие и хъс, че можете да се справите с работата. Самочувствието, подкрепено с факти показва, че сте готови за лидерската позиция. Когато ви попитат какво ново възнаграждение очаквате, ако не е фиксирано спрямо конкретна позиция, помислете за сума. Не избързвайте да я назовете конкретно, дайте диапазон – между …. и ….. лв. Предложете да обсъдите сумата на възнаграждението заедно с ръководителя. Покажете, че имате реална преценка. 



Бъдете психически подготвени и да ви бъде отказано

Повишението зависи от различни фактори, които понякога могат да останат скрити за вас. Ако ви бъде отказано, хубаво е не да се свиете и приберете в черупката, а да попитате какви са изискванията за повишение и какво ще се иска от вас, за да го получите. Така не само ще покажете, че сте упорити и ще се борите за него, но и ще се ориентирате сами какво всъщност очаква ръководителят от вас. 

Запомнете!


Както в България, така и в чужбина,
шуробаджанащината често се простира и понякога колкото и да сте добри в работата си и да заслужавате повишение, се спуска от нищото един герой, доведен от ръководителя и вашите шансове за повишение се изпаряват. В такива случаи е много важно да знаете стойността си и да не позволявате това да ви разстрои и демотивира. Точно обратното. Когато опитате и видите, че не ви се дава шанс за развитие, не се страхувайте вече да потърсите работа на по-висока позиция и в друга компания. Вашите качества и професионализъм ще бъдат оценени и те са вашият най-силен коз. 

Бъдете смели, знайте цената си! Успех! 

Comments