Езикът на тялото. Какво тялото несъзнателно издава за мислите ни.



Често се коментира темата за езика на тялото особено при важни посещения на политици, много психолози се опитват да разчетат какво всъщност стои зад гръмките обещания в политиката. Тази така интересна област е също толкова силно валидна и за нашия личен живот. В  тази статия ще ви покажем някои от най-разпространените жестове и тяхното тълкувание. 


Усмивката
Усмивките могат да означават различни неща, в зависимост от точното изражение на лицето. Има щастливи усмивки, срамежливи усмивки, топли усмивки и иронични усмивки. Естествената и искрена усмивка се постига, когаро се вдигнат ъгълчетата на устата, докато се присвиват очите. Това се смята се за истинската усмивка, за разлика от фалшивата, където просто показвате зъбите си.

Накланяте главата си на една страна
Когато накланяте главата си настрани, обикновено това означава, че слушате внимателно и дълбоко интересуващо ви да откриете информацията, която ви се казва. Това също може да означава, че се концентрирате много силно.

Кръстосването на краката
Начинът, по който кръстосвате краката си, може да разкаже много на другите за вас и как се чувствате във всеки един момент. Ако ги кръстосвате на глезена, изглежда, че се опитвате да скриете нещо. Ако ги кръстосате на коляното, но далеч от другия човек, ще покажете, че ви е неудобно с тях. В повечето случаи най-добрият вариант е да стъпите здраво на пода.

Дърпате ухото си
Когато дърпате ухото си, това показва, че се опитвате да вземете решение, но все още не сте стигнали до там. Склонни сте да изглеждате нерешителни или неоправдани.

Поставянето на главата в ръце
Когато сложите главата в ръцете си, това може да означава, че сте отегчени, сякаш сте толкова уморени от живота, че просто не можете да държите главата си нагоре. Или може да означава, че сте разстроени или толкова засрамени, че не искате да покажете лицето си.

Жестикулиране с ръцете 
Жестикулацията с ръцете е силен фактор за това дали хората ще ви се доверяват или не. Дръжте ръцете си отворени и с длани нагоре, за да покажете, че нямате нищо скрито от тях.

Контакт с очите 
Трябва да направите контакт с очите на хората, с които говорите, ако искате да се чувствате комфортно с разговора и те да приемат това, което имате да кажете. Учените предполагат, че повечето хора се чувстват удобно при контакт с очие от около 3,2 секунди в даден момент, ако сте непознат. Когато станете приятел, те обикновено нямат нищо против да имат контакт с очите ви за по-дълго време.

Гледане надолу
Гледането в пода или земята ви кара да изглеждате слаби и неуверени. Освен ако не е нужно да обсъждате нещо, което се намира долу, трябва да държите очите си на нивото на лицето на другия. Когато прекъснете контакт с очите, както трябва на всеки няколко секунди, опитайте да погледнете встрани.

Играене с косата
Често филми и телевизионни предавания използват жеста на усукването на кичур коса, за да покажат флирта. Това може да е посланието, което получавате, когато някой играе с косата си, особено ако те гледат към вас, докато го правят.
Въпреки това, ако сте на интервю за работа, ще изглеждате само нервни и сякаш ви е неудобно, тъй като лениво извивате косата си.

Микроекспресии
Микроекспресиите са изключително кратки изражения на лицето, които се случват около 1/25 от секундата. Те се случват, когато се опитвате да сдържате емоциите си. Когато видите някой да показва микроизразяване, това обикновено означава, че те се опитват да скрият нещо от вас. Въпреки това, ако се научите да ги забелязвате, можете да спечелите предимството във всякакъв вид взаимодействие.

Ръка на бузата 
Когато докоснете бузата си с ръка, вие показвате, че мислите и внимателно оценявате информацията, която получавате. Когато видите, че някой прави това, докато говорите с тях, обикновено можете да предположите, че ви приемат достатъчно сериозно, за да помислят върху това за което им говорите.

Триене на очите
Когато разтривате очите си, това обикновено означава, че се съмнявате или не вярвате в това, което чувате. Ако някой потърква окото, докато говори, може да се възползвате когато спре и да помолите за обратна връзка, за да можете да се справите с неговите съмнения.

Триене или докосване на носа
Когато потъркате или докоснете носа си, изглеждате нечестни. Ако го направите в разговор, който изисква откритост и честност, ще имате проблеми с постигането на целите си. Ако пък видите някой друг да трие носа си, това е добра индикация, че трябва да внимавате да не вярвате на всичко, което ви кажат.

Ръце, скръстени зад гърба 
Ако заемете позиция със свити ръце зад гърба си, другите могат да прочетат това като гняв, страх или разочарование. Може да го чувствате като хубава, небрежна за вас поза, но в действителност това може да направи другите предпазливи от вас.

Прекалено много кимате
Кимането е съществена част от комуникацията и позволява на други хора да разберат, че разбирате или се съгласявате с това, което казват. Но правенето на това твърде много пъти може да ви накара да изглеждате слаби. Може да се срещне и като знак за безразличие.

Comments