Есенна тревожност: защо може да се почувствате по-стресирани през есента

Есенната тревожност е ежегодно увеличаване на чувството за безпокойство , което някои хора започват да усещат през есенните месеци.
Експертите казват, че някои причини за това безпокойство може да се дължат на започването на новата учебна година, на настъпващия стрес в работата или на възможното съжаление, че не сте постигнали желаните цели през лятото.
Промените в диетата, ежедневните упражнения и увеличеното излагане на дневна светлина са някои от начините да се намалят до минимум ефектите от есенната тревожност.

За разлика от други депресии, при тази често няма очевиден външен тригер и има тенденция да се повтаря ежегодно. Много хора не осъзнават колко е често срещана депресията през есента и може да не я разпознаят. Въпреки това, ако се появява всяка година, този модел на повторяемост ще стане очевиден и човек може да предприеме стъпки, за да го предотврати.

А ето и някои симптоми на есенното безпокойство:

·      ниско настроение и депресия
·      безпокойство и прекомерно притеснение
·      раздразнителност
·      летаргия, сънливост и умора, липса на концентрация
·      загуба на интерес към ежедневните дейности

Една от причините е намаляването на слънчевата светлина, което води до спадане на нивата на серотонин. Този важен хормон влияе на настроението, апетита и модела на съня. Наблюдава се и повишаване на хормона мелатонин, който ни кара да се чувстваме сънливи и депресирани. По-малкото витамин D е друг ефект от излагането на по-малко слънчева светлина. Липсата на това също е свързана с депресията. Други фактори включват поведенчески промени, тъй като с времето се влошава, ние прекарваме по-малко време на открито и правим по-малко упражнения.

Какво можем да направим?

Независимо какво може да предизвика тревожните ви чувства през есенния сезон, тези 6 неща могат да ви осигурят облекчение:

1. Излагайте се на повече дневна светлина

Започнете с прекарване на повече време на открито, за да се възползвате максимално от слънчевата светлина. Станете по- рано, за да посрещнете сутрешното слънце. Ако е необходимо, лягайте си по-рано, за да си помогнете в борбата с умората и сънливостта през деня. Излезте в обедната почивка и се разходете извън офиса. Изкуствената светлина, на която се излагаме в офиса не може да замени нуждата на организма да подиша въздух и да се разходи навън, особено ако се придвижвате основно с автомобил и нямате възможност да походите. 

2. Правете физически упражнения всеки ден 
Физическото натоварване е от ключово значение за психичните разстройства. Всяко изследване показва подобрено настроение след упражнения. Оптимално за организма е 30 минутна тренировка. След като горещото лятно време отшуми, есента е чудесно време за наслада на открито, така че възползвайте се максимално, като правите дълги разходки или колоездене. Като алтернатива, започнете нов спорт или се запишете на фитнес.

3. Променете диетата си
Есента е отлично време да помислите с какво се храните. Поговорката “човек е това, което яде”, е многократно научно доказана. Есенният сезон е чудесно време да си направите любимите сезонни супи и топли ястия, които не сте се сетили да хапвате през лятото. Не забравяйте, че след по-лекия режим на хапване през лятото, е важно да не започнем рязко да претоварваме стомаха с типичните есенно-зимни тежки и мазни храни. Изберете режим на хранене, който включва повече свежи плодове и зеленчуци, здравословно приготвени меса, насладете се на тиквения сезон пълноценно. 

4. Започнете нещо ново

Тъй като есента е време на ново начало, не мислете на нея като време на разпад, а я приемете като прекрасна възможност да свършите неща, за които през лятото не сте намирали мотивация. Аранжирайте дома си, подредете гардероба си, извадете зимните дрехи, подберете такива, които повече няма да носите и ги дарете на Червения Кръст.

Помислете дали да не промените имиджа си, експериментирайте с нова прическа или нов есенен стайлинг. Помислете за някое ново хоби, запишете се на вечерен курс. Изпробвайте с приятели уроците по рисуване на по чаша вино

Посетете някоя книжарница и си харесайте няколко книги. Тъй като след промяната на времето, вече започна да се стъмва доста рано и се чувстваме принудени да се приберем вкъщи след работа, вместо да зацикляме пред телевизора, можем да се насладим на някой разпускащ роман на дивана. 

Не се затваряйте вкъщи. Знаем, че това е най-трудният момент, когато изморени след работа си мечтаем да се сгушим на топло у дома, но насилете се и вместо да вечеряте вкъщи, направо след работа се уговорете с приятели и посетете някое ново или пък любимо ваше заведение. Социализирайте се и не се поддавайте на меланхолията. Хелоуин е зад ъгъла. Организирайте се с приятели за щуро маскиране и разнообразете ежедневието си. 





Comments